Even voorstellen: Jos van Loon en Mandy Vos-Boerboom

12-11-2019 4320 keer bekeken

Het programmateam bestaat uit de mensen die samen dagelijks met U Ned aan de slag zijn. In deze terugkerende rubriek stellen de programmateamleden zich om de beurt aan u voor. Dit keer zijn dat programmadirecteur Jos van Loon en omgevingsmanager Mandy Vos-Boerboom.

Jos van Loon

“De belangrijkste voorwaarden voor het succes van U Ned zijn rust en ruimte.”

Wie ben en wat is je achtergrond?

"Ik ben Jos van Loon, sinds juli dit jaar programmadirecteur van U Ned. Ik ben ooit beginnen als planoloog, dus logischerwijs ligt mijn hart bij ruimtelijke vraagstukken. Bij de Stadsregio Arnhem-Nijmegen heb ik 8 jaar lang aan prachtige projecten mogen werken op het gebied van landschap, woningbouw en bereikbaarheid. Daarna ben ik aan de slag gegaan bij Rijkswaterstaat, waar ik verschillende samenwerkingsverbanden heb opgebouwd en me verder heb verdiept in organisatieontwikkeling. Hoe zorg je dat mensen met een gemeenschappelijk doel – maar vaak binnen een complexe omgeving – zo goed mogelijk samenwerken? Binnen U Ned komt dit voor mij perfect samen. Iedere dag reis ik dus met veel plezier vanuit mijn woonplaats Nijmegen naar deze mooie regio om daar mijn steentje aan bij te dragen."

Wat zie je als jouw grootste opgave binnen U Ned?

"De belangrijkste voorwaarden voor het succes van U Ned zijn rust en ruimte. Wat ik daarmee bedoel? U Ned is een programma met een flinke scope. Het gaat om belangrijke maatregelen met aanzienlijke investeringen, die gedurende de komende twintig jaar worden uitgevoerd en waarbij veel belangen en belanghebbenden betrokken zijn. De keuzes die in het programma gemaakt worden, hebben dus een grote impact op de toekomst van de regio Utrecht. Daarom is het ontzettend belangrijk dat we de juiste keuzes maken, en dat vraagt om rust en ruimte. Rust om met alle betrokkenen de mogelijkheden die op tafel liggen goed te onderzoeken. En ruimte om alle belangen die er zijn te horen en af te wegen. Wat we daar nu in investeren, betaalt zich later uit in betere besluitvorming en betere oplossingen. Daar maak ik mij hard voor."

Waarvoor moet iemand jou hebben?

"Als programmadirecteur heb ik een overkoepelende rol binnen het programmateam en ga ik over de voortgang van de besluitvorming. Maar mijn belangrijkste taak is het continu verbinden van mensen en organisaties aan de doelstellingen van U Ned. Als het daarover gaat, mag je mij altijd benaderen. Ook wanneer er ongemak of weerstand is. Gelukkig heb ik vele collega’s om me heen die de inhoudelijke programmaonderdelen, maatregelen en onderzoeken begeleiden en daar veel vanaf weten."

Wat is je vraag of oproep voor de lezers?

‘Ik ben hartstikke benieuwd naar wat er gebeurt in de regio, hoe dat eruit ziet en wat de plannen voor de toekomst zijn. Nodig me dus uit voor een fietstocht bij jou op locatie en laat me zien waar jullie mee bezig zijn. Dan bespreken we onderweg of en hoe we elkaar kunnen versterken. Zien is ervaren en ervaren is beleven!‘

Mandy Vos-Boerboom

“Wil je iets van U Ned weten óf denk je dat wij iets van jouw project of organisatie moeten weten? Dan kan je bij mij terecht!” 

Wie ben en wat is je achtergrond?

“Ik ben Mandy Vos-Boerboom, vanaf januari komend jaar omgevingsmanager van U Ned. Mijn achtergrond lijkt misschien niet heel voor de hand liggend: van huis uit ben ik namelijk bioloog. Mijn specialisatie ligt in publieke participatie: hoe kan de overheid burgers betrekken bij besluitvorming, bijvoorbeeld rondom water- en milieuvraagstukken? Na mijn afstuderen begon ik als trainee bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en daar werkte ik op diverse thema’s van asbestbeleid tot waterinnovaties. Inmiddels maak ik onderdeel uit van de ‘projectenpool’ van het ministerie. Vanuit daar werk ik mee aan projecten of programma’s door het hele land. Het mooie is dat we dat mogen doen vanuit een onafhankelijke rol, waarbij we niet de belangen van het ministerie vertegenwoordigen. Tot eind 2019 is dat als omgevingsmanager bij een van de projecten van Samen Bouwen aan Bereikbaarheid, het Amsterdamse zusterprogramma van U Ned. Daarnaast werk ik alweer ruim een jaar bij U Ned. Vanaf 1 januari 2020 volg ik Ingrid Hovelynck op als omgevingsmanager van het programma. Zij blijft vanuit een andere rol bij U Ned betrokken.”

Wat zie je als jouw grootste opgave binnen U Ned?

“We staan binnen deze regio voor een gigantische uitdaging, waar geen enkele organisatie in zijn eentje op is toegerust. Daarom is U Ned ook een samenwerkingsprogramma: met zijn allen kunnen we veel meer bereiken dan wanneer we het allemaal op ons eigen eilandje proberen. Ik zie het dus als mijn opdracht dat alle partijen zich voldoende vertegenwoordigd voelen. Dat geldt voor iedereen die nu al aangehaakt is, maar ook zeker de partijen die dat nog onvoldoende zijn of onvoldoende voelen.”

Waarvoor moet iemand jou hebben?

“Ik ben het eerste aanspreekpunt voor alles rondom U Ned. Dus wil je iets van U Ned weten óf denk je dat wij iets van jouw idee, project of organisatie moeten weten? Dan kan je bij mij terecht!

Wat is je vraag of oproep voor de lezers?

“Twijfel niet om contact op te nemen of om naar onze UNedwerk bijeenkomsten te komen. Iedereen is welkom en we zijn benieuwd naar jullie perspectieven en plannen. Daarnaast willen we graag in contact komen met meer partijen die zich bezig houden met landschap en energie. Dat zijn thema’s die wat mij betreft binnen U Ned nog wat aandacht kunnen gebruiken, dus laat van je horen!”

In het programma U Ned werken het Rijk, de Provincie Utrecht en de regio aan een gezonde groei van de regio Utrecht.

Archief

Cookie-instellingen