Provincie en gemeenten willen zeven snelfietsroutes realiseren

20-02-2019 742 keer bekeken

Provincie Utrecht wil, samen met gemeenten, zeven snelfietsroutes realiseren. Daarmee wil zij het fietsgebruik stimuleren, óók voor woon-werkverkeer en langere afstanden. Zo wil ze de topregio Utrecht bereikbaar en leefbaar helpen houden. Een nieuwe raad gaat de provincie Utrecht daarbij adviseren.

De Provinciale Adviesraad Snelfietsroutes kwam op 20 februari voor het eerst bijeen. Zij adviseert de provincie gevraagd en ongevraagd over alles wat met snelfietsroutes te maken heeft. Hoe combineren we bijvoorbeeld snelle fietsen als speed pedelecs met langzame fietsers op één route? Hoe betrekken we aanwonenden en belanghebbenden goed bij de aanleg? Welke innovaties van buitenaf passen ook goed in Utrecht? Hoe bevorderen we de veiligheid?

Acht organisaties

In de Adviesraad zitten vertegenwoordigers van acht organisaties. Dat zijn de Fietsersbond/Utrechts Fiets Overleg, het U15 werkgeversnetwerk, Natuur- en Milieufederatie, ANWB, Veilig Verkeer Nederland, Wielerplatform Utrecht, CROW-fietsberaad en Rijkswaterstaat.

Gedeputeerde Dennis Straat is blij met de nieuwe adviesraad: “Wij hebben hoge ambities met de snelfietsroutes. Ze zullen helpen om meer mensen op de fiets te krijgen en van de fiets een volwaardige vervoersmiddel voor woon-werkverkeer te maken. Ook op langere afstanden. De provincie neemt het voortouw bij de ontwikkeling van de snelfietsroutes, maar ze kan het zeker niet alleen. We hebben de steun van de gemeenten nodig, maar ook de kennis en kunde van andere belangrijke partners. Via deze nieuwe raad kijken, praten en sturen die mee.”

Zeven routes

Vorig jaar hebben de Provinciale Staten het Mobiliteitsprogramma 2019-2023 vastgesteld. Hierin staan de zeven snelfietsroutes die de provincie wil realiseren:

  1. Utrecht-Zeist-Bunnik-Utrechtse Heuvelrug-Rhenen-Veenendaal
  2. Utrecht-De Bilt-Zeist-Soest-Amersfoort (De Stijl)
  3. Utrecht-Woerden
  4. Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein
  5. Amersfoort-Soest-Baarn-Hilversum
  6. Amersfoort-Bunschoten-Spakenburg
  7. Amersfoort-Leusden-Woudenberg-Scherpenzeel-Veenendaal

In het programma U Ned werken het Rijk, de Provincie Utrecht en de regio aan een gezonde groei van de regio Utrecht.

Archief

Cookie-instellingen