Utrecht is booming. De regio is één van de meest aantrekkelijke, economisch sterke en dynamische gebieden van Nederland. Landelijk gezien is de economische groei en de bevolkingsgroei hier relatief het grootst. Dat biedt volop kansen, maar ook risico’s. Want als er niet tijdig op deze groei wordt ingespeeld, leidt dat tot knelpunten op het gebied van bereikbaarheid en leefbaarheid.
Wonen
Utrecht is en blijft een gewilde woonplaats. Ook in de toekomst wordt een flinke bevolkingstoename verwacht. De woningnood in de regio is al hoog en alle nieuwe Utrechters zullen ook een plekje moeten krijgen. Daarom moeten er tussen nu en 2040 ongeveer 104.000 woningen gebouwd worden. Daarvan staan er tussen de 51.000 en 62.000 woningen gepland in de gemeente Utrecht en voor de overige woningen wordt gezocht naar locaties in de regio.

Werken
Een jonge, hoogopgeleide beroepsbevolking, excellente wetenschap, een sterke kennisintensieve en dienstverlenende economie en nauwe samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen. Deze eigenschappen maken van Utrecht één van de meest competitieve regio’s van de Europese Unie en een belangrijke motor van de Nederlandse economie. De werkgelegenheid in de provincie Utrecht zal naar verwachting tot 2050 groeien met ongeveer 80.000 banen ten opzichte van 2017.
Mobiliteit
Al deze groei heeft gevolgen voor de mobiliteit. Nergens wordt zo intensief gebruik gemaakt van de weg en het spoor als in Utrecht. En het wordt nog drukker op fietspaden, op de weg en in de trein, tram en bus. Momenteel gebruiken jaarlijks ongeveer 88 miljoen reizigers het centraal station en naar verwachting neemt dit toe tot ongeveer 100 miljoen reizigers in 2030. Ook op de rijkswegen in de provincie Utrecht is het druk. De verkeersintensiteit is hier al jarenlang de hoogste van Nederland. De Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse 2017 stelt dat de economische verlieskosten door knelpunten op de Ring kunnen oplopen tot 190 miljoen euro per jaar.
.jpg)