Geef je mening over de Merwedelijn 

02-04-2025 1257 keer bekeken
Vrouw op een perron waar een sneltram staat.

​​​​​​​Een tram in een tunnel onder de grond, in een verdiepte ligging of op een viaduct? En een nieuwe route in Nieuwegein? Het zijn mogelijkheden die U Ned – een onderzoeksprogramma van het Rijk, provincie Utrecht en gemeenten - nu onderzoekt voor de Merwedelijn.

Dit is een toekomstige extra tramverbinding tussen Utrecht CS en Nieuwegein City. Inwoners van Utrecht en Nieuwegein kunnen hun mening geven over de verschillende varianten en routes van de Merwedelijn. Dat kan tijdens de inloopavonden van 15 tot en met 17 april en via een digitale vragenlijst.   

De Merwedelijn kan snel en veel reizigers vervoeren. En dat is nodig als de komende 20 jaar veel nieuwe woningen en bedrijven gebouwd worden in Utrecht Zuidwest en het noordelijke deel van Nieuwegein met weinig plek voor de auto. Het is belangrijk dat nieuwe en bestaande reizigers hun woning, werk, school en andere plekken goed kunnen bereiken. Met de bestaande buslijnen en tram kan dat niet meer in de toekomst. De Merwedelijn, waardoor de tram vaak kan rijden, is daar een oplossing voor.   

U Ned onderzoekt nu: 

  • Vier varianten voor het tramspoor tussen Utrecht Centraal Station en Westraven: 
  • tram in een tunnel,  
  • tram in een verdiepte ligging,  
  • tram over een viaduct  
  • een combinatie van verdiepte ligging en viaduct.  

De route van de tram is in Utrecht bij alle varianten gelijk. We onderzoeken verschillende haltelocaties op Utrecht Centraal Station. De route in Nieuwegein verschilt per variant. In Nieuwegein rijdt de Merwedelijn deels op een viaduct en deels op straatniveau. We onderzoeken twee routes: 

  • Route van het bestaande tramspoor  
    Na Jutfasebrug splitst het spoor: richting Nieuwegein City via het bestaande tramspoor en een nieuw spoor richting Galecopperzoom. Dit nieuwe spoor kan later ook nog een aftakking naar Rijnenburg krijgen.  
  • Nieuw tramspoor vanaf Westraven  
    Dit spoor gaat over een nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal en loopt langs de A.C. Verhoefweg. Dat spoor gaat deels over een viaduct. Tram 20 en 21 rijden ook over dit nieuwe spoor. Ook dit spoor kan in de toekomst een aftakking naar Rijnenburg krijgen. 

Het verschilt per variant en route wat het betekent voor bijvoorbeeld geluid, kosten en gebruik van de openbare ruimte. Bekijk de varianten en routes

Bijeenkomsten  
Inwoners, organisaties en andere geïnteresseerden uit Utrecht en Nieuwegein zijn van harte welkom op één van de volgende inloopbijeenkomsten: 
 

Utrecht 
Datum: dinsdag 15 april 

Tijd: 19.00 - 20.30 uur 
Locatie: Kanaal30, Kanaalweg 30, Utrecht 

Nieuwegein 
Datum: woensdag 16 april 

Tijd: 18.30 - 20.30 uur 
Locatie: Green Village, Blokhoeve 7, Nieuwegein 

Utrecht 
Datum: donderdag 17 april 

Tijd: 18.30 - 20.30 uur 
Locatie: Krachtstation, Amerikalaan 199, Utrecht 

 
Aanmelden is niet nodig. 
 
Digitale vragenlijst 
Ook digitaal kunnen mensen hun mening geven bij de gemeente Utrecht of gemeente Nieuwegein.

Voorkeursalternatief Merwedelijn 
Het onderzoek is eind 2025 klaar. Dan krijgen bestuurders van de gemeenten Utrecht en Nieuwegein, provincie Utrecht en het Rijk alle resultaten van alle onderzochte oplossingen in de MIRT-verkenning OV en Wonen. De bestuurders maken op basis daarvan één voorstel voor het voorkeursalternatief. In 2026 volgt een inspraakronde op het voorstel en wordt een definitief besluit genomen. 

Oplossingen voor bereikbaarheid 
U Ned onderzoekt oplossingen voor het openbaar vervoer die ervoor moeten zorgen dat nieuwe woonwijken in Nieuwegein Noord en Utrecht Zuidwest kunnen worden gerealiseerd, het gebied rondom Utrecht Centraal Station niet overbelast raakt en het Utrecht Science Park beter bereikbaar wordt per OV. De Merwedelijn is een van de vijf onderzochte oplossingen. In april 2024 konden inwoners hun mening geven over deze vijf oplossingen. Meer informatie over alle oplossingen 
 
Onderzoeksprogramma U Ned 
In het onderzoeksprogramma U Ned werken rijk, provincie en gemeenten samen aan maatregelen voor de regio's Utrecht en Amersfoort op het gebied van wonen, werken, bereikbaarheid en leefbaarheid. Zo maken we gezonde groei bereikbaar! 

 

 

In het programma U Ned werken het Rijk, de Provincie Utrecht en de regio aan een gezonde groei van de regio Utrecht.

Archief

Cookie-instellingen